Utvecklingsstörning och övergrepp.


Bakgrund

Flera undersökningar runt om i världen har visat på att det inte är ovanligt att personer med utvecklingsstörning utsätts för övergrepp. Tyvärr är det sällan övergreppen leder till rättsliga påföljder. Vuxna med utvecklingsstörning och/eller autismspektrumstörning behandlas rättsligt som andra vuxna vid brott, trots att deras svårigheter att ta tillvara på sina rättigheter kan vara lika stora som för ett barn.
När en vuxen person med utvecklingsstörning som drabbats av brott, saknar förmåga att ta ställning till om han/hon vill polisanmäla händelsen är det mycket viktigt att det finns klara rutiner för personal på enheterna (gruppbostäder, daglig verksamhet, korttidsboende m m) för hur misstankar om brott ska anmälas till arbetsledningen och arbetsgivaren.

Kränkning av integriteten

Kränkning och övergrepp kan vara av olika slag. Det kan vara ekonomiska brott som stöld, bedrägerier och förskingring. Vidare kan det handla om vanvård och försummelser i omvårdnaden. Vanligt förekommande är psykiska och fysiska övergrepp såsom trakasserier, mobbing, hot och våld.
Övergrepp innebär:
  • att utnyttja beroendeställning
  • att handlingen kränker integriteten

När misstankar om övergrepp finns

Sexuella övergrepp kan vara:
  • att utsätta någon att ta del av pornografiskt material, erotiskt prat, att tvinga någon att se på blottade könsdelar eller andras samlag.
  • att beröra, smeka eller slicka bröst, vulva, penis eller stjärt
  • samlag eller försök till samlag (vaginalt, oralt eller analt)
En reaktion på övergrepp kan vara att personen förlorar färdigheter eller får försämrad funktionsnivå och ter sig mer funktionshindrad än vad han/hon är (utvecklar sekundära handikapp som försvar mot trauman).
Förändring av personlighet eller beteenden, tillbakadragenhet, sömnstörningar, ätstörningar, förlust av eller försämrad talförmåga, självskadande eller utagerande beteende kan vara tecken, symtom som kan bero på sexuella övergrepp. Vidare bör man vara uppmärksam på blåmärken, rodnader, sår, klösmärken och andra tecken på fysiskt våld, kläder som är sönderrivna eller försvunna, sexuellt överförda sjukdomar eller graviditet, rodnad och ömhet runt könsorganen, opassande sexuellt beteende eller överdriven fokus på sex, om personen undviker vissa människor eller platser, om personen motsätter sig fysisk kontakt.

Lyssna – observera – dokumentera! Det är betydelsefullt att noggrant dokumentera egna samtal med den utsatta personen, vilket inkluderar att även dokumentera det man själv har sagt. Skriva ner mycket noggrant i journalerna om märken, bevis etc. Rita, fotografera. Man kan få information från den enskilde direkt eller indirekt, t ex omskrivningar, teckningar.
Inte förhöra – inte utreda.

Att anmäla

Den som drabbats, den som varit vittne till händelsen samt andra kan anmäla. Helst ska den enskilde, med eller utan hjälp, själv göra anmälan till polisen.
Om den enskilde är tveksam till att anmäla, är det viktigt att på ett lugnande sätt berätta om polisens roll.

Riktlinjer för personal inom kommunernas enheter vid misstankar om övergrepp mot vuxna personer med utvecklingsstörning och/eller autismspektrumstörning:
1. Kontakta enhetschef som vid tveksamhet om hur man ska hantera frågan, kan kontakta rådgivningsgruppen.
  • kan och vill personen polisanmäla själv?
  • är anmälan till men (Sekretesslagen)?
  • samråd med god man?
  • kontakta anhöriga?
  • hur skydda mot nya övergrepp?
2. Enhetschefen kontaktar polis om anmälan ska göras. Ta upp…
  • rätt till målsägandebiträde
  • begära instruktioner om läkarundersökning och hur säkra annan bevisning
3. Enhetschefen hjälper till (om behov finns) att förmedla…
  • stöd till personen som blivit utsatt
  • stöd till anhöriga
  • stöd till personal
Om brottsmisstankarna rör ett brott med minimistraffet fängelse i minst 2 år finns enligt sekretesslagen möjlighet att göra polisanmälan utan hinder av sekretess.

Bevissäkring

När en polisanmälan görs startas en brottsutredning (förundersökning) som ska handläggas skyndsamt.
Det är viktigt att i inledningsskedet säkra den bevisning som finns som annars snabbt kan gå förlorad. Det är oftast brådskande att hålla förhör med den som utsatts för brott (målsäganden).

Allt klädesmaterial som skall spårsäkras skall förvaras i papperspåsar. Man får inte blanda omhändertaget material från olika personer i samma påse. Ett s.k Rape-Kit paket som innehåller allt som behövs vid provtagningar skall patrullerna eller krimpersonalen föra med sig vid undersökningar som göres. Sperma i slidan på en kvinna kan i gynnsamma fall säkerställas upp till en vecka. När det gäller anala och orala samlag är det precis som utanpå kroppen, lättare att genom tvättning förstöra spår. Polisen begär normalt undersökningar genom/från Kvinnokliniken, Rättsmedicin, Barnsjukhuset etc.
Har offret skador i någon form ska dessa dokumenteras genom läkarundersökning så att rättsintyg kan utfärdas. Samtycke från målsäganden krävs för att göra en läkarundersökning.

E-mail: Webmaster   Poms   Poms-Bladet