Utvecklingsstörning och rättssäkerhet, rättstrygghet


I Lund hölls den 11 september 2002 ett seminarium om Att förebygga och hantera misstankar om övergrepp mot vuxna personer med utvecklingsstörning och/eller autismspektrumstörning
Upprinnelsen till seminariet var en skrivelse från Omsorg & habilitering, Vård och Omsorgsförvaltningen i Lunds kommun till överåklagare Sven-Erik Alhem, Åklagarmyndigheten i Malmö angående handläggning vid misstankar om sexuella övergrepp mot vuxna personer med utvecklingsstörning.

Detta så angelägna område hade återigen aktualiserats och resultatet blev som så många gånger tidigare att brott ej kunde styrkas. Från omsorgernas sida hade vi upplevt hur svårt det var för personer med utvecklingsstörning att bli förhörda och trodda vid misstankar om övergrepp. Vi hade ofta en känsla av att om utredningsmetodiken hade anpassats till den funktionshindrades förutsättningar, så skulle utgången blivit en annan.
Representanter från Omsorg & habilitering i Lunds kommun fick möjlighet att träffa överåklagare Sven-Erik Alhem och vice chefsåklagare Marianne Ny, Åklagarmyndigheten i Malmö, för att diskutera de svårigheter som kan finnas när man misstänker övergrepp mot vuxna med utvecklingsstörning. Vid diskussionerna som fördes kom vi fram till att det skulle vara mycket bra att gemensamt anordna ett seminarium kring detta så viktiga ämne.
Syftet med seminariet var bl. a. att lyfta fram de svårigheter som kan förekomma när det finns misstankar om att personer med utvecklingsstörning och/eller autismspektrumstörning blivit utsatta för övergrepp.
Målgruppen för seminariet var Åklagarmyndigheten i Skåne; Polismyndigheten i Skåne; advokater; verksamhetschefer, enhetschefer och habiliteringsteam inom Regionens och kommunernas habiliteringsverksamheter i Skåne för vuxna med funktionshinder; psykiatriska kliniker; LSS-handläggare; brukarorganisationer (FUB FA, HSO); Kriscentrum för män och kvinnor, m fl.

Seminariet genomfördes med ekonomiskt stöd från Brottsoffermyndigheten och genom samarbete mellan Åklagarmyndigheten i Malmö, Omsorg & habilitering inom Vård och Omsorgsförvaltningen i Lunds kommun samt Studieförbundet Vuxenskolan Skåne.
En arbetsgrupp bestående av advokat Kerstin Hedelin, Lund; vice chefsåklagare Marianne Ny, Åklagarmyndigheten i Malmö; kriminalinspektör Jerker Lefévre, Polismyndigheten i Mellersta Skåne; Ellinor Åkerström Carlson och Christina Persson, Studieförbundet Vuxenskolan Skåne; teamchef Bibi Nordström och psykolog Barbro Carlsson, Omsorg & Habilitering, Vård och Omsorgsförvaltningen i Lunds kommun ansvarade för planering och genomförande av seminariet.
Ca 150 personer från olika verksamhetsområden i Skåne, Småland, Stockholm, Blekinge, Danmark deltog vid seminariet, så det var sannerligen ett angeläget tema för många!

Klicka på länkarna nedan för att läsa sammanfattningar av de föreläsningar som hölls och av de abstract som delades ut vid seminariet. Materialet är sammanställt av Barbro Carlsson, Leg. psykolog. Omsorg & habilitering, Vård och omsorgsförvaltningen i Lunds kommun. Januari, 2003.

Bakgrund
Snorre Hermansson Den särskilda utsattheten
Margareta Nordeman Utvecklingsstörning och sexuella övergrepp
Astrid Kubis Den rättsfria zonen
Anders Svensson Psykologarbete med utvecklingsstörning och sexuella övergrepp
Marianne Ny Vad säger lagstiftningen?


E-mail: Webmaster   Poms   Poms-Bladet