Sveriges Handikappsykologers Förening inbjuder till höstkonferens i Stockholm den 20/10 2006

Årets tema: Anknytning, funktionshinder och psykisk störning


Anknytningsteorin har som sin grundläggande utgångspunkt människans behov av andra människor. Anknytningsteorin visar hur barnet blir en socialt samspelande varelse som lever med band till andra människor. Det anknytningsteoretiska perspektivet är i allt större omfattning utgångspunkt för forskning inom utvecklingspsykologi, personlighetsteori och psykopatologi. Det är också en utgångspunkt som givit upphov till neurologisk forskning, särskilt forskning kring hjärnans utveckling till följd av det tidiga samspelet.

Årets höstkonferens, som kommer att följas upp med en tredagarskonferens hösten 2007, avser att fördjupa förståelsen för hur ett funktionshinder påverkar anknytningen i ett livsperspektiv och hur psykologen kan använda anknytningsteorin i sitt arbete med funktionshindrade. Föreläsare är leg. psykolog, leg. psykoterapeut Leif Andersson.
  • Hur kan mor-barnsamspelet förstås mot bakgrund av barnets medfödda egenskaper och moderns reaktion på det nyfödda barnet?
  • Om föräldrarna får ett barn med funktionshinder hur påverkas föräldrarnas krisreaktioner av de egna inre anknytningsmodellerna?
  • Är det möjligt för ett barn med ett funktionshinder att utveckla en trygg anknytning till sina föräldrar?
  • Innebär autism alltid att barnet är skadat eller underutvecklat i fundamentala delar av hjärnan vid födelsen eller kan den erfarenhetsberoende och erfarenhetsförväntande hjärnan underutvecklas till följd av avsaknad av samspel i det tidiga livet?
  • Vilken roll spelar anknytningsmönstret i relation till handikappet för personlighetsutvecklingen? Finns det samband mellan anknytning och begåvningsutveckling?
  • Finns det samband mellan anknytningsmönster och handikappmedvetande hos vuxna?
  • Hur förändras psykologens roll om man tar den anknytningsteoretiska kunskapen i beaktande? Finns risken att man begår misstag genom att inte beakta det anknytningsteoretiska kunskapsområdet?
Leif Andersson har i sin yrkesverksamhet arbetat med barn, ungdomar, vuxna och familjer inom habiliteringen, socialtjänsten, psykiatrin mm. Sedan 15 år driver Leif tillsammans med Kristina Andersson en psykologpraktik och ägnar huvuddelen åt handledning och utbildning. Leif är medförfattare till boken ”Utredningsmetod avseende barn och ungdomar – med utgångspunkt från anknytningsteori och sociallagstiftning” och skriver nu på en bok med arbetsnamnet ”Svåra psykiska störningar – teoretiska perspektiv, fenomenologi och psykologiska behandlingsmetoder”.

Detta är den första konferensen kring funktionshinder och anknytning och den kommer att följas upp hösten 2007 med en tredagarskonferens på samma tema.

Anmäl dig i formuläret nedan eller skriv ut anmälningsblanketten och skicka in den.
»Anmälningsblanketten hämtar du här.
Då antalet platser är begränsat har föreningens medlemmar förtur.

Pris: Medlem 300 kr. Icke medlem 700 kronor. För- och eftermiddagskaffe ingår i avgiften. Det finns gott om lunchrestauranger i anslutning till Finlandshuset.
Betala in konferensavgiften på föreningens postgirokonto: 358978-5. OBS! GLÖM EJ ANGE DITT NAMN!
Bekräftelse och program skickas ut innan konferensen.

Har du några frågor? Skicka dem till webmaster@poms.nu

[FrontPage-komponenten Spara resultat]

Anmälningsformulär:

Namn
Arbetsplats
Hemadress
Postnummer
Stad
E-postadress
Medlem i SHPF


E-mail: Webmaster   Poms   Poms-Bladet