Den rättsfria zonen.



Den rättsfria zonen. Om övergrepp bland människor med utvecklingsstörning på gruppbostäder och dagcent. Astrid Kubis, doktorand i sociologi, Uppsala universitet

Astrid K har en tysk högskoleutbildning i botten. Skriver nu sin doktorsavhandling, handledare är prof. Mårten Söder.

Gruppbostäder och dagcenter för personer med utvecklingsstörning antas i hennes studie vara möjliga härbärgen för "rättsfria zoner" ”rättsfria zoner” avses sociala arenor där befintlig lag är satt ur spel, dvs. där andra normer gäller än rättsreglerna. Aktörerna eller en del av aktörerna saknar möjlighet att kunna få hjälp av rättsordningen eller med andra ord - de saknar rättstillgänglighet.

Astrid K menar att den rättsfria zonen kan antas se ut enligt följande på gruppbostäder och dagcenter: olagliga handlingar, där både gärningsmännen och offren har en utvecklingsstörning anmäls inte till polisen och får inte heller någon annan offentlighet. Kännedom om övergreppen stannar inom LSS-verksamheten.
Medborgare med utvecklingsstörning saknar rättssäkerhet, om de möter varandra som gärningsmän och offer. Gärningsmännen kan råka ut för självjustis av sina offer och andra omsorgstagare. Offren i sin tur saknar möjlighet att få upprättelse, skadestånd eller brottsskadeersättning. Vissa får även stå ut med en situation, där de drabbas av övergrepp igen och igen, utan att de har någon möjlighet att undvika förövarnas närvaro. Dessa sociala arenor, där offren utsätts för övergrepp ideligen, kallas i Astrid K-s studie för ”rutinmässigt rättsfria zoner”.
Rättstillgänglighet är en essentiell del av medborgarskapet. Även misstänkta förövare kan ha intresse av att få brott uppklarade.

Studien har två syften:
1. Ett syfte är att identifiera sociala mönster i samband med dessa lagvidriga handlingar.
2. Det andra, som är huvudsyftet, är att identifiera faktorer som upprätthåller dessa rättsfria zoner och rutinmässigt rättsfria zoner. Astrid K försöker att besvara frågan vad det är som gör att de inblandade saknar möjlighet att få hjälp av rättsordningen och vad det är som gör att offren tvingas stå ut med en permanent övergreppssituation i sina hem och dagliga verksamhet.

Undersökningen gjordes i en icke namngiven, medelstor svensk kommun. Där fanns 52 gruppbostäder, varav 49 ingår i studien.
Standardiserade intervjuer hölls med personal i den aktuella kommunens gruppbostäder. Fördjupande intervjuer gjordes där det förekom många eller särskilt tydliga incidenter. De som intervjuades var kontaktpersoner i boendena, tjänstemän i chefsposition, medicinskt ansvarig sjuksköterska, omsorgstagare, gode män m.fl.
Astrid K har själv gjort brottsrubriceringarna, med hjälp av Norstedts juridiska handbok.

Hon ställde frågan "Har dessa incidenter förekommit mellan omsorgstagarna under de senaste två åren" och kommit fram till att följande rättsvidriga handlingar hade begåtts på gruppbostäder och dagcentra i den aktuella kommunen:
  • ofredande
  • misshandel
  • olaga hot
  • sexuella övergrepp
  • skadegörelse
  • hemfridsbrott
  • tillgreppsbrott
Astrid K utgick helt enkelt från att det händer övergrepp mellan omsorgstagare på gruppbostäder och i dagcentergrupper och att väldigt lite kommer till polisens kännedom. Det visade sig också att det var så det förhöll sig.
Astrid K har inte gjort en statistisk bearbetning av uppgifterna än, men så mycket kan sägas i förväg: Under de (vid intervjutillfället) senaste två åren hade det förekommit en eller flera olagliga gärningar mellan de boende på 43 av 49 gruppbostäder (88%).
Det som räknas här som ”olagliga gärningar” är endast de som faller under allmänt åtal.

Eftersom det inte har prövats av domstol om något av övergreppen i den här studiens material skall anses vara brott eller inte, är det lämpligare i det här sammanhanget att istället tala om övergrepp, möjliga brott, rättsvidriga handlingar eller liknande.
Senast nu, om inte tidigare, inställer sig frågan: kan en rättsvidrig handling, som har begåtts av en person med en måttlig eller grav utvecklingsstörning, överhuvudtaget anses vara brott? Kanske har övergreppet utförts utan uppsåt, dvs. även om förövaren handlade med avsikt, så saknade han kanske insikt i innebörden eller konsekvenser av det han gjorde?
Frågor om avsikt och insikt behandlas i domstolens uppsåtsprövning. Den i sin tur är komplicerad och kräver kvalificerad juridisk kunskap. Det är inte juridiska lekmäns sak att genomföra uppsåtsprövningar.
Faktorer som gör att rättsfria zoner upprätthålls:
    1. Möjliga brott identifieras inte som sådana av LSS-personal.
  • Gärningsmannen anses vara oskyldig pga. av utvecklingsstörning samt ev. psykiskt funktionshinder. Den terapeutiska synen, vårdinriktade tolkningsramen gör att gärningsmannen diskvalificeras som sådan. Därmed diskvalificeras också offret som sådant och brottet blir osynligt.
  • Incidenterna tolkas som mindre lyckade, men ofrånkomliga delar av den relation omsorgstagarna antas ha med varandra. Vissa personer har bott i samma gruppbostad i många år och kan enligt personal liknas vid syskon som kivas. Detta innebär ett förbarnsligande av personerna.
  • Övergrepp av omsorgstagare mot personal anses gärna som ett större problem än övergrepp omsorgstagare emellan. Omsorgstagarkollektivet måste konkurrera med personalkollektivet om vem som drabbas mest. Av två ganska så näraliggande problem anses det som drabbar omsorgstagare vara det mindre problemet och deras situation hamnar därmed i skuggan.
  • En del gärningsmän är omtyckta av personalen och det de gör bedöms därför vara rätt så harmlöst.


  • 2. Förs kunskap om övergreppen utanför LSS-verksamhetens väggar?
  • Information till offrets anhöriga/god man lämnas ibland. Efter vad Astrid kunde se var det dock sällan anhöriga/gode män tog initiativ till att undsätta offret ur sin belägenhet.
  • Anmälan till polisen verkar förekomma ytterst sällan. Åklagare tenderar att besluta om åtalsunderlåtelse. Offren har för det mesta inte tillgång till samhällsfunktionen ”rättskipning”. Istället tillhandahålls hemgjorda surrogat. Gruppbostäder och dagcentergrupper fungerar på det viset som ”totala institutioner”. Även egen ”lagstiftning” kan förekomma.
  • Anmälan till tillsynsmyndighet (länsstyrelsen): I Astrids material fanns personal som gärna velat anmäla övergrepp mellan omsorgstagare på liknande sätt som de brukade anmäla sina egna arbetsskador, men eventuellt tillämpliga regler var okända för dem och kommunala rutiner för hantering och vidarebefordring av rapporterna till länsstyrelsen saknades.


  • 3. Omsorgsideologi
  • Omsorgstagare verkar ses som ett kollektiv med gemensamma intressen och gemensamma rättigheter. Det ingår inte i omsorgsideologins synfält att enskilda kan ha intressen och rättigheter som står i rak motsats till varandra.
  • Boendemiljöer iordninggörs och samplaceringar bestäms utan tanke på de boendes inbördes relationer resp. motsatta behov och rättigheter.
Astrid K berättade om "det ideala offret" som den norske kriminologen Nils Christie beskrivit och som utmärks av att offret…
  • är svagt
  • är ute i ett aktningsvärt ärende
  • ej ska klandras för att befinna sig på brottsplatsen
  • möter en gärningsman som är stor och ond
  • inte har någon relation till gärningsmannen
Offren på gruppbostäder och dagcenter kan berövas sin offerstatus genom att förövaren inte alls är stor och stark, förövaren kanske inte anses vara en ond person utan en olycklig människa som bara visar att hon/han mår dåligt!
Astrid K tycker att vi måste jobba på vår omsorgsideologi! Hon anser även att rättsväsendets roll är viktig.

Permanenta övergreppssituationer upprätthålls av omsorgsideologiska skäl. En ambition som anses vara oklanderlig är: "Den som är obekväm ska inte skyfflas vidare, utan vi ska jobba med honom där han bor. Var och en har rätt till sin bostad."
Medboendes behov av säkerhet och personlig integritet finns inte med i bilden.
Rättsfria zoner och permanenta övergreppssituationer upprätthålls inte av resursbrist och inte av att LSS-personal saknar lust att göra ett bra arbete, utan de upprätthålls av en blind fläck inom omsorgsideologin: att en omsorgstagare förgriper sig på en annan omsorgstagare och reaktionen blir så svag!

Astrid K skulle aldrig vilja propagera för att förövare med utvecklingsstörning skall straffrättsligt behandlas på samma sätt som normalbegåvade gärningsmän!
Det Astrid K vill framhäva är det rättsvakuum som övergreppen avspelar sig i och den många gånger hopplösa situationen offren befinner sig i.

Tillbaka till index
E-mail: Webmaster   Poms   Poms-Bladet